Μια πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα πλαίσια του Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE-ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ 2Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Το πρόβλημα των οφειλών είναι το μέγιστο πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας σήμερα, είτε αυτές είναι σε καθυστέρηση ή παύση πληρωμών είτε όχι. Για όσες οφείλουν το πρόβλημα είναι εύκολα κατανοητό, για όσες δεν οφείλουν, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των συνεργατών τους (πελάτες, προμηθευτές) μπορεί να έχουν οφειλές δημιουργεί ένα αβέβαιο περιβάλλον με κινδύνους απροσδιόριστους. Για παράδειγμα, μια ξαφνική κατάσχεση ενός τραπεζικού λογαριασμού λόγω οφειλών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά και στον πελάτη και στον προμηθευτή.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ασχολήθηκε πολύ νωρίς, ήδη από το 2013, με το θέμα των επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε αδιέξοδο λόγω της κρίσης. Αδιέξοδο που εκφράζεται με οφειλές που δεν μπορούν να πληρωθούν προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Προμηθευτές κλπ. , κατανοώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής , δεν είναι οι «απατεώνες», αλλά ειλικρινείς επιχειρηματίες που η Κρίση τους δημιούργησε τα περισσότερα  προβλήματα.

Με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- EARLY WARNING, το ΕΕΑ έχει υποστηρίξει  έως σήμερα, απολύτως δωρεάν, πάνω από  400 επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα από την  κρίση. Από την συνεργασία μας με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις  αυτές, διαπιστώσαμε πέραν πάσης αμφιβολίας αυτό που ακούγαμε από πολλές πλευρές. Ο μεγάλος αριθμός των οφειλετών δεν γνωρίζει τις δυνατότητες που έχει από το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, για να επιλύσει το πρόβλημα των οφειλών του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι πληροφορίες και οι συμβουλές που είχαν πάρει ήταν λανθασμένες, τους στοίχισαν ακριβά και λύση δεν βρήκαν.

Σήμερα υπάρχουν σημαντικά εργαλεία όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, οι διάφορες ρυθμίσεις, ο Νόμος Κατσέλη, το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας (ν. 4605/2019), οι 120 δόσεις για οφειλές προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι διμερείς διαπραγματεύσεις κλπ., αλλά είναι διάσπαρτα και δεν είναι εύκολο στους ενδιαφερόμενους να αποφασίσουν για την σωστή , την ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημά τους. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στα πλαίσια του Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE, σε συνεργασία με τον συνεργάτη του δικηγόρο κ. Δημήτρη Αναστασόπουλο, διαπίστωσε την ανάγκη κωδικοποίησης της πληροφορίας ώστε εύκολα, κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας να μπορεί να ενημερωθεί για τους διαθέσιμους τρόπους διευθέτησης των χρεών του. Με τον τρόπο αυτό  εκπονήσαμε  τον «ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ,για να μπορεί κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να δει τι επιλογές έχει σήμερα, ώστε να διευθετήσει τα χρέη του.

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στον Οδικό Χάρτη Ρύθμισης Οφειλών